úterý 8. prosince 2015

HAND MADE Vánove - 1. díl - utopenci a hermelín


Rozhodla jsem se vzít letošní Vánoce tak trochu do vlastních rukou.
Což znamená, že většinu dárků budu vyrábět.
A protože třeba někdo z Vás stále tápe co tomu, čí onomu dát pod stromeček, budu se se svými výrobky "chlubit" tady na blogu, třeba někoho inspiruji.
Vždy připojím i recept, popř. návod jak na to.

A začneme v kuchyni.
Vlastně většina mých "hand made" bude z kuchyně.
U velké části dospěláků z naší rodiny jsem totiž absolutně nevěděla, čím je obdarovat.
Jídlo máme v naší famílii rádi všichni, tak snad potěší něco na zub.

A začínáme absolutní klasikou:
UTOPENCI A NAKLÁDANÝ HERMELÍN.



U T O P E N C I

Potřebujeme:
  • 5 špekáčků (600g)
  • 0,4l octa
  • 0,5l vody
  • 5 cibulí
  • 1,5 lžíce cukru
  • 3-4 feferonky (beraní rohy)
  • 13 kuliček celého pepře
  • 13 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • špetka soli


Toto množství je přesně naměřeno na lahev o objemu 1,7 l. Pět špekáčků se tam vejde úplně nádherně a nálev vyšel také na kapičku přesně.


A jde se na to!

Nejprve špekáčky oloupejte z kůže.
Pak rozřízněte a proložte cibulí.
Já půlky špekáčků k sobě zafixovala párátky. Není to nutné, ale je s tím pak lepší manipulace.


Nálev připravíme z vody, octa, cukru, feferonek a koření.
Vše smícháme a necháme na mírném plameni 10 min provařit.
Poté necháme zchladnout.


A vrstvíme!
Pěkně špekáčky proložíme cibulí a v nálevu povařenými feferonkami  a zalijeme vychladlým nálevem.


Pak už jen dozdobit ( o tom více na konci článku) a předat :-)
Utopenci se dají jíst už 3. den, ale říká se, že po 14 dnech jsou nej.

Takže já budu nakládat vánoční várku tak za dva dny, aby se pěkně v chladu stihly do Štědrého dne uležet :-)


N A K L Á D A N Ý    H E R M E L Í N

Potřebujeme:
  • hermelíny
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • feferonky (beraní rohy)
  • sladká paprika
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
Nakládala jsem do lahve o objemu 0,72 l a vešlo se mi tam 2,5 hermelínu.



Postup:
Hermelíny si rozkrojíme na půlku.
Potřeme rozdrceným česnekem.
Posypeme sladkou paprikou (dost!).
A proložíme cibulí.


Hermelíny jsem rozkrájela na půlky a tak kladla do lahve.
Hrdlo lahve bývá přeci jen užší, tak se to tam takto lépe skládalo.

Prokládala jsem cibulí, feferonkami, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem.
Vše jsem zalila olejem (já použila normálně řepkový, který používám při vaření).


Někde na internetu jsem četla, že by hermelíny měly být 2 týdny při pokojové teplotě a pak v chladu, klidně až 6 týdnů.
No já s tím moc nesouhlasím...
Jak mám hermelíny pár dní při pokojové teplotě, tak mi vždycky zkysnou.

Takže já budu nakládat tak týden před Štědrým dnem a budu je udržovat po celou dobu pěkně v lednici :-)


No a nakonec zbývá tyhle dobroty tak trochu přizdobit, aby nelahodily jen břichu, ale i oku :-)
Není to žádná věda.
Já prostě zubatými (entlovacími) nůžkami vystřihla z látky kolečka - obkreslete si třeba nějaký talířek a nezapomeňte k průměru víčka přidat minimálně 5 cm), tu jsem si nejprve přichytila gumičkou do vlasů, aby látka pěkně držela kde má, a pak jsem zafixovala slaměnou nití (gumičku jsem pak odstranila).


A pokud by se Vám líbily i ty etiketky, můžete si stáhnout tento obrázek:


Pak si otevřete TUTO STRÁNKU, v horní části obrazovky vyberte "Edit".
Rovnou Vás to hodí do Vašeho počítače, abyste vybrali příslušný obrázek.
Vyberte tedy tuto etiketu, kterou jste si předtím do PC uložili a pak už stačí úplně nalevo obrazovky vybrat ikonku "Tt", zvolit druh písma (pozor u většiny písma nejdou psát háčky - čárky problém nejsou, ale háčky to nepodporuje - ty jsem si pak do etiketky dopisovala slabým černým fixem) a dát "Add text" (přidat text).
Objeví se Vám rámeček, do kterého můžete psát, text si libovolně zvětšovat a zmenšovat, posouvat s ním a tak.
Takže si krásně můžete doprostřed etiketky napsat cokoliv :-)
Pak už jen vyberte v horním šedém poli "Save" (uložit) a poté zelené pole "Save to my computer" (uložit do mého počítače) a je to!

Obrázek máte uložený v PC, stačí ho jen zkopírovat vložit např. do Wordu, pohrát si s velikostí podle toho jak budete mít velké sklenice a vytisknout na samolepící papír.
Vystřihnout a nalepit :-)

Návod trochu jako pro blbce, ale někdo třeba není až tak zdatný v práci s PC, někdo zase třeba bojuje s angličtinou...
Tak snad jsem to napsala aspoň trochu srozumitelně.


V obou případech, o kterých dnes píšu, se jedná o takové ty klasiky, na které má téměř každá rodina svůj tradiční, generacemi ověřený, recept.
My ho nemáme, takže já jsem recepty lovila na internetu.
Budu tedy moc ráda, když budete mít nějaké rady, tipy, vychytávky, co se nakládání týká .-)

Brzo se ozvu s dalšími "HAND MADE" tipy na Vánoce.
Tak se těšte!

Já se budu těšit na Vaší návštěvu tady u mě na blogu, nějaký ten komentář, popř. fotečku toho, jak se Vám povedlo vánoční tvoření :-)


Vaše Lady Tattooch

2 komentáře:

  1. Super návod, včetně cedulek... To jsem přesně potřebovala a také ještě stihnu vytvořit... Děkuji jste moc šikovná :-). Dnes jsem vás objevila a jdu se kochat dál ;-)

    OdpovědětVymazat